четвъртък, 3 март 2011 г.

VOX DEI

Днес стартирам нова рубрика - VOX DEI. Фразата е на латински:
vox, vocis - глас
deus, dei - бог

Мислех да я кръстя "Гласът на народа", "Vox Populi", или нещо от сорта, но прецених, че каквото пиша си е лично мое виждане и често няма да е в унисон с мнението на повечето хора. Ето защо избрах това заглавие.

Първата публикация в рубриката, с оглед днешната дата, е посветена на Националния празник. Няма да разказвам какво се е случило на 19 февруари/3 март 1878г., всеки може да го прочете в книгите или така популярната напоследък Уикипедия. На един момент обаче искам да обърна внимание-на трети март се освобождаваме, но с едно голямо НО. Радостта на народа трае няколко месеца- до Берлинския конгрес (1/13юни- 1/13 юли 1878г.) . Конгресът е свикан по инициатива на Англия, която е против създаването на голяма българска държава със силно руско влияние. Това е съвсем обяснимо с оглед англо-руския антагонизъм през 19в. В крайна сметка се постига ревизия на Санстефанския ПРЕДВАРИТЕЛЕН мирен договор и България е разпокъсана. Създадено е Княжество България между Дунав и Стара планина плюс Софийска област, автономната област Източна Румелия, Северна Добруджа е дадена на Румъния, територии на запад - на Сърбия, Одринска и Беломорска Тракия се връщат на Османската империя.
Така че нека всеки бъде наясно- да, празнуваме Освобождението, но би трябвало да го празнуваме горчиво. Затова аз мисля, че на трети март трябва да се чества. Трябва да се отдаде почит на всички, които са дали живота си за тази Свобода. Нека не мислим само за Ботев и Левски(историческите личности, не футболните отбори), а по-глобално. Да ги почетем не външно-глупаво, патриотарски, а всеки сам за себе си да оцени истинския смисъл на действията на опълченци, хайдути, революционери. Дали някой днес би постъпил като тях? Или би хванал първия самолет...
Ако всеки се запита какво прави ТОЙ за България, то държавата ни ще бъде много по-добре. Най-малкото в отношенията помежду ни.

Честит празник , българи! Свободата(във всичките и форми) е висша ценност! Пазете я!

http://vbox7.com/play:f33e626b

3 коментара:

  1. Честит 3-ти март Яска!
    Честит ти нов блог! Пожелавам ти бързо разрастване и много интересни теми! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Благодарско, Емко! Оправих линковете ;)

    ОтговорИзтриване