неделя, 6 март 2011 г.

"Типовете" жокери

Бях решен да ви представя различните типове жокери. Когато си разгърнах албума обаче разбрах, че да се отграничат те не е лесна задача. Подбрах 8, с които някак ще опитам да илюстрирам нещо като категории изображения върху любимата карта.Първо прилагам снимки на лицата и гръбчетата.





Та така- нека номерираме картите така :горен ред- 1,2,3,4; долен ред- 5,6,7,8- все отляво надясно.

1. Жокер от тесте на австрийската фирма Piatnik. Една от най-реномираните в Европа. Избрах да го включа в това представяне, защото е характерен- глава на жокер в едър план в кръг посредата на картата. Много от жокерите са вариация на такъв модел.
2.Още един жокер на Piatnik. Представлява шут и държи кесия с пари (от която и ръси :D :) Така да се каже флагмен на група жокери-шутове.
3.Номер три е от тесте от 1лв. Имам няколко такива, тъй като са пластик- с предимствата и недостатъците им. Жокерът стои на полумесец и гледа с бинокъл. Ако си намерите такива карти- заслужават си. Иначе жокерът е често срещан.
4.Това е жокер от рекламна колода на Еврофутбол. В случая това не е важно, важна е самата картинка на щастливата карта. Жокер-магьосник, изключително разпространен.
5.Ето това баш си е представител на "рекламните"- тестето е от Винария- изложение за вина на Пловдивския панаир. Избрах да ви го представя, тъй като не е типичен жокер( с клоун, шут,музикант...).
6.Много популярен образ на жокер. Този е от тесте на белгийската фирма Cartamundi- една от най-добрите в Европа. Изключително готин жокер- палячо, държащ карта и сипещ с дясната си ръка още карти. Има го и в разновидност без голямата карта.
7.Жокер с гола мацка :D Е, тази не е много гола, но такава е идеята на цялото тесте. Според мен представя група жокери- свързани с футболни първенства, филми, шоупрограми...Много такива ги има.
8.Жокер от някакво китайско тесте-много често срещан. Представлява клоун, хвърлящ около себе си разни неща. На мен ми харесва, забавен ми е, създава ми настроение като го погледна. Жокерите-клоуни има в значителна част от тестетата.

Ето това е моят бегъл и непретендиращ за пълнота и меродавност опит за класификация на жокерите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар